CONRAD GEEFT VOL GAS MET VOLVO MOTOREN

Voortdurende innovatie, dat blijft het uitgangspunt bij Conrad. Nieuwe technieken, inzichten en oplossingen zorgen steeds weer voor verbeteringen. Prachtig natuurlijk, ondanks dat het onderzoeken, testen en optimaliseren tijdsintensief is.

Een eerste kennismaking met de Volvo Penta motor

Marc van Waes is Area Sales Manager Industrial Engines bijVolvo Penta Europe. Op de Bauma in 2019 sprak hij met eigenaar van Conrad Bram Muurlink voor het eerst over de nieuwe Europese emissienormen in non-road mobile machinery, stage V en de oplossingen van de Volvo Penta serie. Volvo levert wereldwijd eersteklas vermogensoplossingen voor off-road toepassingen, betrouwbaar, krachtig en duurzaam. Bram was onder de indruk. Toch duurde het nog even voordat de volgende stappen gezet werden met elkaar. In het vreemde jaar 2020 was er ineens urgentie. De bestaande leverancier, waarmee nog altijd met veel tevredenheid wordt samengewerkt, was met een fabriek midden in de corona-haard in Noord-Italië aan handen en voeten gebonden. Een snel alternatief was pure noodzaak.

Na een korte selectie en mede door de contacten die al waren gelegd koos Muurlink voor een samenwerking met Volvo. De garanties van een ander topmerk uit de branche en de bereidbaarheid om mede te investeren in de ontwikkeltijd gaven de doorslag. Volvo zag de potentie van Conrad. ‘In deze nichemarkt is Conrad natuurlijk de kers op de taart’, zegt Van Waes. ‘Het is allemaal maatwerk in deze bedrijfstak en dat betekent behoorlijk wat puzzelwerk, zeker bij de eerste machine.’ Intern werd onder aanvoering van senior elektro-engineer Sander Smit keihard gewerkt aan het toepasbaar maken van de motoren in de boorinstallaties. De Boxer 200 van Nathan was de eerste machine die een Volvo motor kreeg toebedeeld.


“HIJ HEEFT HET MAKKELIJK
EN KAKT NIET IN ALS HET ZWAARDER WORDT”


Driven by knowledge

Nathan Projects is kind aan huis bij Conrad. Deze specialist in duurzame klimaattechniek, met hoofdkantoor in Zevenaar en de uitvoeringstak in 't Harde, werkt met een indrukwekkende vloot van Conrad boormachines voor een breed spectrum aan toepassingen.Vanuit het gedachtegoed Driven by Knowledge zit innovatie ook hier diep in de genen. Niet dat de organisatie graag proefkonijn wilde zijn, maar de ervaring dat het altijd goed komt bij Conrad was er wel. In een driehoek werd vervolgens toegewerkt naar een integrale oplossing. Er werd een 3D model van de machine opgestuurd en het werd passen en meten.

Een krachtige, stille motor met een optimale brandstofbesparing

Uiteindelijk werd gekozen voor een 5 liter motor van de Penta-serie. Een motor met een vermogen van 129 KW en 175 horsepower. Een zeer krachtige maar stille motor met een laag toerental, een hoger koppel en een optimale brandstofbesparing die voldoet aan alle wettelijke eisen en dus specifiek aan de Stage 5 emissienorm. ‘Dat zijn natuurlijk belangrijke voordelen voor ons als boormeesters’, zegt ook Jaap Wim Koelewijn van Nathan. ‘Voorheen hadden we nogal eens een storing, maar dat is met de Volvo motor nog niet gebeurd. Hij is stiller, loopt soepel en veel energiezuiniger. Je merkt dat de motor het makkelijk heeft en hij kakt dan ook niet in als het zwaarder wordt. Het is vervelend dat de levering uitgesteld moest worden, dat kostte ons een paar weken, maar dat was eenmalig en daar plukken we nu al de vruchten van.’

Samenwerken betekent ook samen ontwikkelen en zo af en toe een zijstap nemen om vervolgens weer vooruit te kunnen. Volvo staat er net zo in. ‘Ook bij de fysieke inbouw bij Conrad hebben we een engineer ingezet om controle te houden op het proces’, benadrukt Marc van Waes. ‘Die service is zeker in de startfase essentieel. Andersom zien we dat Conrad en Nathan dat ook bij hun klanten doen. ’Inmiddels heeft Conrad de Volvo motoren volledig omarmd, zijn de eerste paar Volvo Penta's geplaatst en staan de volgende twintig al in bestelling. Bram Muurlink is zeer tevreden over de samenwerking en trapt het gaspedaal van Conrad nog harder in met de bouw van de nieuwe werkplaats en de ontwikkeling van nieuwe innovatieve boorinstallaties en onderdelen.

Terug naar het overzicht
Bel.mij.terug.
We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Op.de.hoogte.blijven

Vul je mailadres in om op de hoogte te blijven van CONRAD STANEN. Je ontvangt alleen updates als deze echt relevant zijn.

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »