VERHEYDEN PIONIERT MET EERSTE CABINE GESTUURDE BOORMACHINE

Boringen Verheyden is een van de vlaggenschepen van onze zuiderburen in warmte- en waterwinning. Geen verrassing dus dat we juist met deze Belg een nieuwe feature op de markt brachten. Samen bouwden we een Boxer 200 met cabine. De eerste ter wereld!

Conrad Stanen

CO-CREATIE ALS VOORWAARDE VOOR MAATWERK

We spreken met Kevin Holscher, sinds een aantal jaren naast Johan Verheyden en Jan Dilles mede-zaakvoerder bij Boringen Verheyden en nog dagelijks actief op de boormachine. Holscher kent het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver als zijn broekzak. Hij groeide op in de achtertuin van deze specialist in grondboren. De zonen van oprichter Fons Verheyden, Johan en Paul, waren goede vrienden van zijn vader, die zelf ook een boorbedrijf had. Hier deed hij ervaring op en vond hij de liefde voor dit vakgebied.

FAMILIEBEDRIJF MET TOEKOMSTVISIE

Verheyden is een familiebedrijf met meer dan vijftig jaar ervaring in de markt, pionier in het boren van geothermische bronnen. Duurzaamheid en sociaal ondernemerschap zijn belangrijke drijfveren van de organisatie. Boringen Verheyden wil altijd op een veilige, vernieuwende en milieuvriendelijke manier opereren, waarbij alle werknemers in een aangename omgeving, met de juiste middelen en materialen en inclusief adequate opleidingen kunnen functioneren. Permanente ontwikkeling en verbetering van de boormachines en installatiemachines zijn hierbij noodzakelijk.

NIEUWE TIJDEN, NIEUWE EISEN

Vanuit zijn werk als boormeester liep Holscher tegen het gegeven aan dat hele dagen buiten staan om te boren een behoorlijke aanslag op het lichaam is. Zeker in de kou. Daarbij kwam nog eens dat hij in zijn dubbelrol als mede-zaakvoerder tijdens het boren weinig kon doen. Telefoneren en rapporteren waren zeker met regenachtig weer ondoenlijk en dat maakte het inefficiënt. De oplossing? Een cabine op maat!

De cabine bleek een struikelblok te zijn voor de vaste leverancier. Niet alleen vanwege het uitgebreide maatwerk, maar ook door de consequenties die het zou hebben. Zo zou de complete machine van hydraulisch naar elektronisch omgebouwd moeten worden, anders kwam de veiligheid in de cabine in het gedrang. De boorinstallatie zou bovendien te zwaar, te hoog en te duur worden.

DE START VAN EEN PRACHTIGE SAMENWERKING

Toen hij na wat zoekwerk op de website van Conrad de Boxer 200 zag staan, was Holscher direct om. Dit was de machinebasis die hij al tijden in zijn hoofd had. Een compacte boormachine met de juiste specificaties. Zo is de Conrad Boxer 200 elektronisch bestuurbaar, uitgerust met draaikrans zodat het hele bovenstel kan draaien t.o.v. het rupsonderstel en is hij aanzienlijk lichter dan de machines die al in gebruik zijn.

"Na een telefoontje met Salesmanager Hendrik Otten was de afspraak binnen een week geregeld. En Conrad stond direct open om deze boormachine op maat samen te ontwikkelen, inclusief de cabine. De eisen waren vanaf de start duidelijk. We wisten hoe de machine eruit moest zien. Het eindproduct was helder en dat betekende maatwerk. Het chassis moest worden verbreed, zodat de cabine er niet buiten zou vallen in de transportpositie. Daarmee diende ook het rupsonderstel te worden aangepast. De mast kon aan de linkerzijde blijven staan, maar de slaglengte moest aanzienlijk omhoog. Dit om in de zogenaamde schermbuis te kunnen geraken. Hierdoor moest bovendien ook de mast zelf worden verlengd. Een andere belangrijke aanpassing was die van de boorkop. Omdat Verheyden met een kleinere diameter boort en een hoger toerental waren wijzigingen noodzakelijk."

"Ik kan tijdens het boren mijn zakelijke calls verwerken en met het uitgebreide dashboard eenvoudig alle parameters bijhouden en vastleggen. Dit levert dagelijks enorm veel tijdwinst op."

"Vanaf de start hebben we heel goed samengewerkt", geeft Holscher aan. Samen met Paul Verheyden zijn we meerdere malen in Nederland geweest voor de technische besprekingen. Paul neemt onnoemelijk veel technische kennis en ervaring als boormeester mee. Onze expertise en ervaring en die van Conrad vulden elkaar bovendien aan. Elke aanpassing die wij wilden doorvoeren, ook diegene vlak voor oplevering, zijn doorgevoerd. We hebben daarnaast zelf de ontzandingsmachine gebouwd, welke Conrad heeft geïntegreerd en de cabine is extern, custom made geproduceerd. Wij werken nu als eerste in de markt vanuit een luxe cabine, met airco, audio en ruitenwissers. Tijdens het boren kan ik mijn zakelijke calls verwerken en met het uitgebreide dashboard eenvoudig alle parameters bijhouden en vastleggen. Dit levert dagelijks enorm veel tijdwinst op."


"Doordat ik vanaf een vaste plek kan werken, zie en hoor ik direct als er iets ander is dan anders. Het boorproces volg ik dan ook altijd vanuit de cabine. Het opstellen is eenvoudig met de afstandsbediening te regelen. Inmiddels werken we een paar weken met de Boxer 200 en ik ben erg onder de indruk. De machine van Conrad is echt een technisch hoogstandje. Met name het besturingssysteem is fantastisch. Ook in de aflevering en de nazorg is Conrad een hele fijne partner gebleken. Zowel het meewerken in de werkplaats in Emmeloord als het samen boren met specialisten Kim en Robin hebben we als zeer aangenaam ervaren. En ook in de laatste tuning is de verbondenheid erg groot. Conrad communiceert helder en direct en het team is altijd bezig met het vinden van oplossingen voor nieuwe uitdagingen. Dat geeft ons enorm veel vertrouwen voor de toekomst.

Wij danken Verheyden voor het vertrouwen en de prachtige samenwerking. Ook in de ontwikkeling van de grout unit. Op naar de toekomst en mooie nieuwe projecten.

Terug naar het overzicht
Bel.mij.terug.
We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Op.de.hoogte.blijven

Vul je mailadres in om op de hoogte te blijven van CONRAD STANEN. Je ontvangt alleen updates als deze echt relevant zijn.

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »